Varför kvinnor alltid kommer ihåg och män alltid glömmer

"Somliga forskare tror det finns en evolutionär grund för detta. Om det i första hand är kvinnor som tar hand om avkomman är de tvungna att komma ihåg riskfyllda situationer, som till exemple vilka växter som är farliga och vilka vattenhål som sabeltandade djur redan har valt ut åt sig. Av likartade evolutionära orsaker äger män inte den förmågan. Om en man minns exakt hur rädd han var under den senaste mammutjakten blir han mycket mindre tänd på att ge sig ut igen, och det är inte vad man vill ha när middagen hänger på att han inte låter sig skrämmas."
(Marianne J. Legato, ur boken Varför kvinnor alltid kommer ihåg och män alltid glömmer; sid. 88)
                                               


Dessa stycken (den ovan och den nedan) är hämtade ifrån en otroligt intressant bok som jag läste med förtjusning nu i sommar! Det handlar mycket om likheter och skillnader hos män och kvinnor från det biologiska perspektivet. Varför vi gör som vi gör kan kanske kopplas till vårt biologiska och de egenskaper som skapats och funnits kvar från evolutionen.

"Det finns vissa tecken på (vilket framgår av själva titeln på den här boken) att kvinnor har lättare att minnas vad som sagts än män. Det blir aldrig så uppenbart som under ett gräl! En gång under en diskussion med en man jag höll ihop med bad han mig ironiskt - han var advokat - att "läsa upp hans sista uttalande" som om han hade frågat stenografen under en rättegång. Det kunde jag och gjorde också.
Kvinnor har högre blodtillförsel till vissa delar av hjärnan, bland annat till de områden som styr talet. Det är enligt forskare ett av skälen till att kvinnor har lättare att minnas tal både omedelbart och efter en viss fördröjning, vilket har visats i många undersökningar.
Undersökningar av blodgenomströmningen hos kvinnor och män som fått i uppgift att komma ihåg berättelser och listor med ord visar att när kvinnor lägger en berättelse på minnet ökar blodtillförseln i det område av hjärnan som arbetar med att systematisera och skapa begrepp av det de hört. Det gör minnet av berättelsen lättare kan "paketeras", delas upp och skäras i bitar för att kunna lagras effektivt och senare tas fram. Båda könen hade kvar informationen under lång tid, vilket visar att båda hade lika lätt att lagra information. Men kvinnor hade lättare än män att komma ihåg både berättelserna och listorna med ord direkt efter att de fått höra dem."
(Marianne J. Legato, ur boken Varför kvinnor alltid kommer ihåg och män alltid glömmer; sid. 86-87)

Genom att titta på våra likheter och olikheter, kan vi män och kvinnor, killar och tjejer, lättare förstå varandra och ha lite mer tolerans. Det vi ofta glömmer är att det egentligen inte finns något rätt och fel i livet, det finns bara mångfald. Det som jag tycker är rätt kanske inte alls passar dig som läser. Vi kanske inte delar uppfattningar, men det gör dem inte mindre sanna för det.


Kommentarer
Postat av: W

Det här med Biologiska arvet är en vändigt itnressant sak. mycket kan hävdas med "generella" punkter hos män och kvinnor som stöd. Men det "generella" är inte så generellt. Det finns alltför många "undantag som bekräftar regeln".

Jag tex minns mycket väl namn och känslor inför sådant jag funnit intressant. Jag minns händelser (om än bagatella) och vissa ord folk sagt sedan länge länge tillbaka. Kan detta liknas vid vatenhålen är jag i så fall en kvinna? Nej. Forskning om det biologiska arvet är jag väldigt kritisk mot.

2008-09-19 @ 09:28:52
Postat av: Ms. Sunshine

Winald: Tack för komentaren! Kul att du skriver!

Det står också i boken längre fram, att de utförde ett experiment på ett visst antal par som tillsammans råkat ut för att bli rånade. De förhör paren, kvinnan och mannen var för sig, precis efter att det skett och sedan en gång till efter att en längre tid gått (några månader). Och även då visar resultatet att kvinnorna kom ihåg fler detaljer än män om vad som skett. Intressant!

Härligt att du är kritisk! Det ska man vara =) Jag finner det biologiska ämnet intressant och spännande. Klart att det finns undantag, det gör det ju i allt. Jag har en tjejkompis som inte kommer ihåg mycket alls, i hennes förra förhållande så var det killen som kom ihåg divs datum m.m.

Detta är ju bara en teori =)

2008-09-19 @ 09:44:36
URL: http://pillowtalk.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0